Spol konoplje

 

ZAKAJ JE POZNAVANJE SPOLA POMEMBNO

Poznavanje spola rastline omogoča, da vrtnarji opravijo potrebne ukrepe za zagotovitev izpolnjevanja ciljev s pridelkom. Poleg rastlinskih hermafroditov ki (vključujejo oba spola), je dobro vedeti kaj se prideluje. Vendar razlikovanje rastlin ni vedno enostavno. Kadar raste mora zacvetet, da bi opazili nekatere podrobnosti in razlike.

ZA KAKŠNO VRSTO RASTLINE GRE

Za razliko od večine rastlin, je konoplja dvodomna rastlina; kar pomeni, da ima primerke ločenih spolov (moške in ženske). To pomeni, da včasih, ko se prideluje konopljo se ne ve, za kakšno vrsto rastline gre, dokler ne pokaže svojega spola. Tako razlikovanje spola vsake rastline je bistvenega pomena za pridelovalca.

ZAKAJ SO ŽENSKE RASTLINE BOLJŠE

Na splošno so ženske rastline najboljše za proizvodnjo vršičkov. Ženske rastline se veliko bolj razvijejo, zato dajejo večji del kanabinoidov v svojih cvetovih. V nasprotju z moško rastlino, katera se razveja nardi prašnike in ima majnšo vsebnost kanabinoidov.

SEMENA 

Če ima pridelovalec željo pridelati semena za naslednje leto, se mora vzgojiti vsaj eno moško rastlino in z njenimi prašniki oprašit cvetove ženske rastline da bi pridelalI semena, tako si zagotovi semena za naslednje leto.

RAZLIKA MED SPOLOMA

Z prostim očesom in celo v vegetativni fazi, je skoraj nemogoče ugotoviti, ali se gre za moško ali žensko rastlino. Le najboljši strokovni pridelovalci so sposobni, da jih razlikujejo glede na njihove različne rastne vzorce: moške rastline so višje in tanjše, z več nepravilnimi vejicami, manjšo gostoto in imajo navadno manj listov, kadar zacvetijo naredijo prašnike, katerih naloga je, da oplodijo žensko rastlino medtem, ko ženske rastline ponavadi rastejo navzven, ob straneh in ustvarjajo gostejši in bolj izrazit vzorec.

link semena: https://growking.si/kategorija-izdelka/semena/

link viri: https://www.cannaconnection.com/blog/11604-complete-guide-different-kind-weed-grinders